Asi tento text bude znít arogantně, řeknete si, to musí být nějaký debil, kdo tohle napsal. Ale – prostě mi to nedá. Člověku je 30, už není úplné pískle (i když uznávám, té skutečně životní moudrosti zatím asi moc nepobral) a má na lecos názor. A bohužel mi přijde, že ostatní názory jsou často úplně mimo. A čím víc se sám vzdělávám a vyhledávám informace, tím víc mi připadá, jak s většinou společnosti ostatní manipulují. A úplně nejhorší je, že když na to „oběť“ upozorníte, ještě vám vynadá, že to ví sami líp. Ale neví. 

Příkladem za všechny můžou být třeba rádoby vědecké-lékařské metody. Sám mám vystudovanou medicínu, a ač k ní chovám extrémní respekt (protože z medicíny vím i přes všechna studia vlastně prd), tak ale do něčeho z oboru můžu snad alespoň trochu kecat. Nedávno jsem narazil na firmu, která vám udělá za malý poplatek (asi 8 tisíc) vyšetření stolice, z toho vykultivují dva „nejčastější“ kmeny bakterií a následně vám namíchají probiotika „na míru“. Je to extrémní trhák. Je o to zájem, děláte něco pro své zdraví a lidi by si skoro vzali půjčku, aby si to mohli objednat. Jenže reálně – je to totální kravina. Pro představu – v lidském střevě je asi 50 druhů „nejčastnějších“ bakterií (možná víc, které ani neznáme), nepočítám plísně, viry nebo prvoky. Kdyby se mělo kultivovat úplně všechno, stálo by to statisíce. Navíc se obsah a složení bakterií mění každým dnem, třeba v závislosti na tom, jestli jste zrovna zbaštili tatarák, vypili 10 piv, nebo se už měsíc cpete zeleninou. Výsledné vyšetření od oné firmy je tedy skutečně vědecké, ale k ničemu. Stačí jíst jogurty, fermentované potraviny a efekt je stonásobně lepší. Nejhorší na tom ale je, že to zájemcům nevysvětlíte. I kdybyste se rozkrájeli – nevysvětlíte.

To samé s kovidem, s rouškami, s homeopatií, s vírou, názorem na (farní) společnost, na výklady Bible, s politickými názory a mnoho dalšího – někdy mají lidi prostě evidentně nesmyslný názor, ale klidně by se s vámi poprali za tu svojí pravdu. Ne, opravdu si nemyslím, že sám mám patent na pravdu. Naopak, když mi někdo logicky, nebo alespoň intuitivně něco vysvětlí – poslouchám a někdy i přehodnocuji. Někdy třeba pochopím, ale nesouhlasím, jen respektuji jiný názor. Ale někdy je názor ostatních tak očividně (a ušislyšně) nesmyslný, že smrdí už na dálku. ALE – neuděláte nic. Co s tím? Co s tím..